Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie

Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie
Centrul de recuperare / Adăpostul

Adăpostul oferă servicii speciale și măsuri de siguranță. Principiul care stă la baza muncii noastre cu femeile abuzate este angajamentul puternic pentru susținerea drepturilor femeii și susținerea lor pentru a putea duce o viață independentă și demnă.

Adăpostul are un rol vital în combaterea violenței împotriva femeilor.

Funcțiile lui depășesc nivelul de a oferi doar un adăpost și un loc sigur.

Victimele violenței suferă din cauza unui sentiment de slăbiciune, a pierderii încrederii în abilitățile și puterile lor. Astfel, adăpostul servește ca un model pentru femeile care doresc să experimenteze abilitățile lor proprii care le conduc spre o viață activă și independentă. Aceasta se reflectată și în structura adăpostului, unde femeile lucrează atât la nivelul schimbărilor sociale cât și al responsabilităților casnice, ajutând astfel femeile în regândirea și învingerea rolurilor de gen stereotipizate.

Centrul de recuperare își desfășoară activitatea într-o locație aparținând Asociației Solwodi, cu adresa confidențială, în care este susținută autogospodărirea, drumul spre autonomie al femeii, redobândirea demnității și mai ales îmbunătățirea relației cu proprii copii. Aici femeilor li se oferă un spațiu securizant, ferit de violență, în care își pot recăpăta echilibrul și încrederea în sine și în viitor. Serviciile de găzduire sunt oferite pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni, în funcție de specificul fiecărei situații de abuz.

Astfel, este sprijinită, prin serviciile centrului de consiliere, să își găsească un loc de munca, o locuință cu chirie, să soluționeze probleme legate de medicul de familie, școală / creșă / grădiniță copiilor, obținerea actelor de identitate, procesele penale și de divorț, obținerea unui ordin de protecție etc.

La finalul șederii în adăpost, persoana asistată trebuie să fie în măsură să ducă o viață independentă de agresor, să dobândească noi abilități de a face față unor situații cu potențial violent.

Pe durata găzduirii în adăpost, beneficiarii pot participa la unele activități cum ar fi:

 

Art-terapia / Art-terapia expresivă

Art-terapia este o metodă utilă de comunicare cu atât cu  copilul cât și cu adultul, de evaluare și terapie.

Aici, beneficiarul folosește anumite forme ale exprimării artistice ca să-și exprime acele sentimente și gânduri pe care nu le poate formula în cuvinte. Desenul și mâzgăleala, pictura, modelajul, colajul, jocul cu nisip, poezia și crearea de povești, lucrul cu basmul, poveștile metaforice, marionetele îl ajută să se elibereze de tensiunile și anxietățile acumulate. Ea este folosită atât în munca individuală cât și în cea de grup.

 

Terapia prin joc / Ludoterapia

Terapia prin joc este o metodă valoroasă atunci când lucrăm cu copii care din motive emoționale sau de dezvoltare întâmpină dificultăți în exprimarea verbală a sentimentelor, gândurilor și experiențelor lor. Joaca este pentru copil mediul natural de comunicare pe care-l folosește pentru “înfruntarea fricilor și anxietăților legate de abuz, exprimarea sentimentelor legate de ceea ce i s-a întâmplat și pentru a arăta felul în care înțelege el relațiile. Prin joc copilul poate reprezenta simbolic evenimentele care îi provoacă sentimente de frică, furie, durere, tristețe sau anxietate și îl ajută în prelucrarea și integrarea experiențelor” (Urquiza & Winn, 1994, p. 59) Terapia prin joc este folosită atât individual cât și în grup.

 

Tehnici de mișcare și de dans

Cu ajutorul acestor tehnici persoanele pot fi ajutate să își cunoască corpul, să se simtă confortabil cu el, să se folosească de el în mod natural. În terapie, mișcările corporale servesc la: eliberarea de energie și tensiune, deblocarea emoțională, dezvoltarea sensibilității către sine și către alții, dezvoltarea spontaneității (îmbinarea exercițiilor de mișcare cu respirația – copiii cu sentimente de nesiguranță, anxioși, au blocaje la nivel corporal și o respirație superficială, iar cei hiperactivi nu au un sentiment de control al corpului lor).

 

Consilierea prin Joc Psihodramatic (Psihodrama)

Este o modalitate de a achiziționa noi deprinderi și comportamente. Ea are efecte mai profunde asupra personalității, astfel încât modelul comportamental asimilat antrenează modificări emoționale și intelectuale. Se poate utiliza atât în consilierea individuala cât și în cea de grup.

 

Activitățile educative și de recreație

Joaca și activitățile recreative care nu se axează pe violență și sunt organizate într-un cadru informal sunt oportunități bune de a promova sprijinul reciproc dintre persoane. Sportul, plimbarea, mișcarea, dansul pot fi facilitate. Unii copii pot avea nevoie de sprijin în îndeplinirea sarcinilor școlare pentru a-și îmbunătăți abilitățile.