Semne că ai un comportament abuziv față de partenera (partenerul) ta.
- Îți verifici partenerul/a de viață des. De exemplu, îi verifici telefonul, conturile de pe rețelele de socializare, vrei să știi în orice moment unde se află, îi verifici chiar și kilometrajul mașinii.
- Îl/o critici frecvent sau îl/o umilești, în public sau când sunteți doar voi doi și copiii.
- Îi dictezi partenerului/ei cu cine anume sa se întâlnească sau nu, nu-i permiți să meargă la locul de muncă sau la rude în vizită.
- Atribui actele tale de gelozie sau faptul ca ești sau pari posesiv, iubirii sau dragostei pe care i-o porți.
- Ai față de el atingeri fizice care îi produc durere sau frică.
Dacă credeţi că s-ar putea să vă abuzati partenerul, căutați ajutor acum prin intermediul unui program aprobat de tratament destinat celor care săvârșesc acte de violenţă domestică.
Ai o grămadă de motive pentru care să îți schimbi comportamentul!
Ce se va întâmpla dacă nu îți schimbi comportamentul?
- Actele tale violente vor deveni din ce în ce mai grave
- Relația ta s-ar putea termina
- Familia ta te va îndepărta de ea
- Ți-ai putea pierde dreptul de a-ți vedea copiii
- Ai putea fi evacuat din locuință în baza Ordinului de Protecție
- Dacă îl încalci poți fi pedepsit cu închisoarea
Violența în familie nu este o infracțiune însă anumite comportamente / acțiuni al tale pot fi (lovirile, hărțuirea, violul marital, etc).
Dacă vrei să îți schimbi comportamentul și să vorbești cu cineva despre asta, sunt oameni care te pot ajuta și care îți pot oferi tot sprijinul lor.
Dacă ai copii gândește-te cât de mult îi afectează comportamentul tău. Te-ai gândit vreodată că de multe ori copii se simt vinovați pentru conflictele care au loc între părinți iar acest lucru îi poate urmări toată viața, influențându-le deciziile?
Schimbă-te pentru a rămâne cu cei dragi!
Iată câteva modalităţi imediate care ajuta la calmare:
- Părăsește scena: Indiferent de situaţie – PLEACĂ! Du-te undeva unde ești în condiţii de siguranţă şi paşnice pentru a te calma, să îți aduni gandurile şi să iei în considerare consecinţele acţiunilor tale.
- Calmează-te: Concentrează-te pe altceva. Pleacă într-o plimbare care te poate înviora; ascultă muzică sau fă exercitii fizice.
- Spune-i unui prieten: Spune-i unui prieten în care ai incredere ceea ce s-a întamplat, pentru a te calma și liniști. Amintește-ți că alcoolul şi drogurile stau în calea luării deciziilor bune.
- Obţineţi ajutor: Centrul de asistenta destinat agresorilor familiali “O noua sansa” a fost infiintat in anul 2007, prin programul de interes national “Dezvoltarea serviciilor de recuperare si reintegrare sociala destinate agresorilor familiali” finantat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si isi desfasoara activitatea in str. Salcetului nr.5, sector 4, Bucuresti. Serviciile de consiliere sunt gratuite!